miercuri, 21 noiembrie 2012

LA SEZATOARE


Nostalgie? Romantism? Nu stiu ... Drag de lucrurile clare si firesti? da. Dor de oameni printre oameni? da. Dor de harnicie si maini dibace la o vorba si un cantec? absolut!! Va mai amintiti? SEZATOAREA era momentul nostru, al "fetelor". In acea lume de poveste, acolo unde bunicii sau strabunicii nostri isi aveau casa cu gospodarie mare, acolo unde vacantele noastre prindeau viata - acolo la SAT, se strangeau iarna mai ales - bunici, mame, tinere fete si copile jucause - ca sa-si incarce sufletul cu povesti, sa tese covoare si PRESURI TARANESTI, sa picteze ulcele si OALE DIN LUT, sa impodobeasca MARAME DE BORANGIC, sau costume traditionale romanesti,    ... toate astea cu cantec, ghicitori, poveste si bucurie.
  
In ziua de azi cu greu ne adunam, dar eu va propun ca asa ... o data pe luna, sa incercam sa ne regasim la un ceai cald "in prag de seara". Promit sa va intampin si cu o minunata placinta cu branza proaspata de capra si rosii uscate, numa' buna de infulecat! Iar pentru copii facem o limonadaaaa de "Dumbrava"!! :)
Sezatoarea copiilor din luna noiembrie
fetele la lucru serios!!! :)
La vara, atunci cand timpul ne va permite sa facem multe multe excursii si "fugi" in natura, le vom tine chiar la sat, acolo unde Sezatoarea a prins viata, printre oamenii adevarati, printre bunicute ca din poveste. Dar pana atunci, va invit la Sezatoarea din barlog!! Acolo unde povestile prind viata. Va astept cu drag!
 
Urmatoarea Sezatoarea va avea loc Miercuri pe 12 Decembrie, la ora 18:30. Nu exista taxa de intrare. Doar o "inscriere" ar fi necesara, ca sa stiu pentru cate persoane aranjam pernute, mese sau scaune si mai ales cate tavi de placinta pregatesc!!!
 
 
 
Stiati ca ...?
 
"Şezătorile începeau odată cu lăsarea postului până la Crăciun şi mai rar între Bobotează şi Prinderea postului de Paşti , în zilele de luni, miercuri şi vineri, mai cu seamă pentru torsul lânii şi a cânepei dar fetele veneau şi cu alte lucrări: croşetau ciorapi şi sfetăre sau coseau acele minunate modele pe veşminte. Se strângeau mai multe femei la câte o gazdă, mai spre seară după cină, unde stăteau până noaptea târziu după miezul nopţii. Lucrul mâinilor era însoţit de cântec, mai cu seamă doine pe tema scugerii vieţii omului, dragostei, înstrăinării prin căsătorie sau plecare în armată sau la război. Babele dădeau acel fior de vrajă şezătorii prin poveştile lor despre strigoi, iele, zmei, vârcolaci, despre puterile necuratului care abătea relele asupra aşezărilor şi oamenilor.
 
Fetele mergeau la şezătoare doar cu acordul părinţilor care le cereau de multe ori să vină mai repede acasă. Munca era înoţită de poveşti, snoave, de păcăleli, de jocuri tinereşti. Pentru ca buna dispoziţie să fie asigurată se bea vin sau „ghinars” fiert şi se mănâncă plăcinte, cucuruz sau grâu fiert, cartofi copţi, dovleac copt.În unele sate şezătoarea fetelor era separată de cea a nevestelor ca cea din Deal, com. Câlnic unde se făceau două şezători, una în partea de sus a satului şi una în partea de jos. Fetele veneau cu furca pe care caierul era tors de jumătate sau cu cusături începute căci scopul principal era distracţia."

Va astept, va astept, va astept!!! Nu uitati, la sezatorile noastre puteti sa aduceti orice ... daca aveti ceva de desenat, un pahar de pictat, un pulover sau fular de impletit sau cine stie ce alte minuni de realizat ... nu le lasati acasa!!! Le facem impreuna si credeti-ma ca mainile merg muuult mai repede la un cantec si o poveste!!! daca nu, gasiti la noi fel de fel de materiale ... de cusut, de pictat, de decupat, de desenat sau creat! dor in inima si cantec sa fie!

Pentru inscrieri, va rog trimiteti un mail la: dumbravadepictura@gmail.com sau telefon 0723397871 (Oana)









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu